Foto gemaakt door Katinka Tromp Photography www.katinkatrompphotography.com

Woorddienstbegeleider bij uitvaarten

Of het al bekend is van tevoren of plotseling gebeurt, ineens heb je een uitvaart te organiseren. Veel praktische taken worden geregeld door de uitvaartondernemer, maar wie gaat op de dag van de uitvaart het woord voeren? Wie doet recht aan jullie gevoelens voor jullie dierbare? Hoe geef je woorden aan je verdriet?

Als woorddienstbegeleider, ook wel ritueel begeleider of funerair spreker genoemd, praat ik na het overlijden van een familielid met de nabestaanden over het leven van de overledene. Met het doel een mooie afscheidsceremonie voor de overledene te maken.

 

"Ieder mens is bij zijn sterven een woordje waard, want niemand heeft voor niets geleefd” 

 

leerden mijn ouders mij al jong, zodat ik als klein meisje van een jaar of 8 al op de uitvaart van mijn oma sprak namens alle kleinkinderen. Iedereen vond dat heel knap en bijzonder, maar voor mij was en is het de normaalste zaak van de wereld. Mijn emoties die ik ook heus heb, kan ik op dat moment goed onder controle houden.

 

Niet iedereen is in staat om een levensverhaal te schrijven en te verwoorden, daarom adviseer en ondersteun ik graag hierbij.

 

In opdracht van de nabestaanden of de uitvaartonderneming, bereid ik de uitvaartdienst voor en schrijf de teksten, ook voor de bedankkaartjes die na de dienst kunnen worden meegegeven. Ik ondersteun bij het uitzoeken van de muziek wanneer dat nodig is en bepaal samen met jullie hoe je de afscheidsdienst vorm wilt geven.

 

Het is heel intensief, ik kom op het meest kwetsbare moment in iemands leven. Vol verdriet moet er ineens van alles geregeld worden. Dan is het fijn als je iemand naast je hebt die wel de emoties onder controle heeft en een stukje kan meelopen zodat het met hulp en advies gemakkelijker wordt om de mooiste ceremonie vorm te geven precies zoals jullie dat graag willen. Als het je zelf niet lukt om woorden op papier te zetten, dan help ik je daarbij. Ik steun je wanneer je dat wenst en schrijf samen met jou met warmte en diepgang en een grap als dat past een toespraak die volledig recht doet aan jouw dierbare. 

 

Wanneer ik de toespraak heb geschreven, kunnen jullie hem voordragen maar wanneer dit niet lukt, kan ik het van je overnemen. 

 

Mijn stijl is niet stijf en tuttig maar altijd warm, in de juiste sfeer die jullie wensen en stijlvol. Het doel van mij is de nabestaanden een mooie en warme herinnering meegeven bij het afscheid van de overledene, die in dagen van verdriet altijd weer troost kan brengen om de mooie herinnering. De toespraak die ik maak zal ik van te voren met jullie bespreken, zodat alles wat gezegd wordt exact klopt en dat jullie zijn voorbereid op wat er komen gaat.

 

En soms kom ik al in contact met iemand tijdens het ziekteproces, nog voor het overlijden. Voor familie zijn dat vaak de moeilijkste dagen. Want afscheid nemen is zwaar. Voor de persoon in kwestie is er een laatste kans om met mij een mooi levensverhaal te maken als blijvende herinnering. Om de familie te ontlasten, om ze niet nog meer verdriet te geven en om de laatste bijzondere en onuitgesproken woorden te vertellen zodat ze nog uitgesproken kunnen worden als een mooie afronding van het leven.

 

Luisteren en schrijven, met een hand op de schouder, dat is wat ik dan doe. In die periode spreken mensen een andere taal en hoor je een andere stilte. Heel graag maak ik er samen met jullie een persoonlijke, warme en bijzondere dienst van! 

 

TOP